[REVIEW] LE PETIT DEBORSU : NAMEN (CHRISTOPHE DEBORSU)

RTBF journalist Christophe Deborsu omschrijf je nog best als een Franstalige Bekende Vlaming. Zo was hij op de Vlaamse televisie te zien in (o.a.) De Slimste Mens ter Wereld, De Zevende Dag, De Taalgrens en de Tabel van Mendelejev. Legendarisch was zijn interview met Yves Leterme op 21 juli 2007 toen hij de premier in spé vroeg de Brabançonne te zingen (en deze de Marseillaise inzette).  Als auteur verdiende hij z'n sporen met 'Dag Vlaanderen! Hoe Walen echt leven en denken' en 'Dag, Bonjour' dat hij schreef samen met z'n vrouw Annick. Onlangs rolde zijn derde boek van de pers: 'Le Petit Deborsu: Namen' de enige toeristische gids voor de Waalse hoofdstad.

'Le Petit Deborsu: Namen' is veel meer dan een ordinaire stadsgids. Deborsu - voor wie 'thuis' een relatief begrip is - vertelt honderduit over zijn Namen, de stad waar hij geboren en opgegroeid is en vandaag nog (halftijds) woont, de andere helft woont hij in Schelle. In zes overzichtelijke hoofdstukken laat de Namoureux je zijn stad ontdekken op je eigen tempo - in 10 seconden, enkele minuten, enkele dagen of een leven lang - altijd overgoten met de typische droge humor die Deborsu kenmerkt. In Namen voor beginners stelt hij zijn stad voor in feiten en cijfers, maar legt hij ook uit waarom de Naamse Leeuw een afgeleid product is van de Vlaamse en verklaart hij de fameuze Naamse traagheid. In Geschiedenis en verhalen lees je (o.a.) dat de eerste Europeaan in Namen woonde en wat Namen aan het Franse volkslied de Marseillaise linkt. In Wat is er in Namen te zien, wat is er in Namen te doen gidst Duborsu je van de citadel naar pakweg een voetbalmatch van Union Namur. En waar men zich ontfermt over je primaire behoeften in het stressluwe Namen wordt in Eten, drinken en slapen, uitgebreid uit de doeken gedaan. Leuke adresjes om te shoppen (al houdt de auteur het door de lagere koopkracht in Wallonië liever bij zaken doen) vind je volop in Beste winkels en gouden zaken. In het zesde en laatste deel Wandeling op maat, voor elke voet wat wils, heeft Deborsu tenslotte nog enkele leuke themawandelroutes op maat voor potentiële bezoekers uitgetekend. Le Petit Deborsu is zowel een gids als naslagwerk dat bijzonder leuk geschreven is vanuit een erg persoonlijke beleving. Wie het boek leest zal net als wij ongelooflijk veel goesting krijgen om naar Namen te trekken, wat we ongetwijfeld zullen doen dit jaar.
'Le Petit Deborsu: Namen' van Christophe Deborsu (paperback) telt 310 bladzijden, is volop voorzien van foto's en verscheen bij uitgeverij Manteau. Richtprijs: 20  €.


© WG -DICHTBIJ & VER WEG 2017

[REVIEW] LE PETIT DEBORSU : NAMEN (CHRISTOPHE DEBORSU)

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->